Bilgiler
Şehir nüfusu 777.224
Koordinatlar 38°56′N 34°24′E
Alan kodu 0352
İl plaka kodu 38
Yönetim
Ülke Türkiye
Coğrafi Bölge İç Anadolu Bölgesi
İl Kayseri
Belediye başkanı Mehmet Özhaseki
Kayseri , Kayseri ilinin aynı isime sahip olan merkezi.
İl nüfusu: 1.165.088 (2008)
Sektörler itibarıyla Kayseri
Kayseri medyası
Kayseri il merkezinde, 19 günlük siyasi gazete, 5 yerel televizyon ve RTÜK'e kayıtlı 16 radyo bulunmaktadır. Günlük gazetelerinden bazıları şunlardır: Erciyes Gazetesi, Ülker Gazetesi (Kayseri'nin, hâlen yayınlanmakta olan en eski gazetesi), Kayseri Hakimiyet Gazetesi, Kayseri Haber Gazetesi, Yeni Kayseri Gazetesi, Yeni Sabah Gazetesi, Kayseri Gazetesi, Kayseri Olay Gazetesi, Kayseri Postası Gazetesi, Kayseri Deniz Postası Gazetesi, Kayseri Güneş Gazetesi, Kayseri Gündem Gazetesi, Kayseri Anadolu Haber Gazetesi. Basın İlan Kurumu'nun Kayseri'de şubesi bulunmaktadır. Bu gazetelerden Erciyes Gazetesi, Web Ofset sistemi ile basılmaktadır.
Erciyes tv, Elif Tv, Kay tv, Kanal 38 ve Erciyes Üniversitesi tarafından yayınlanmakta olan Kampüs tv, Kayseri'deki yerel televizyon istasyonlarıdır.
Tarım
Tarım; Kayseri ekonomisinde sanayi, ticaret, ulaştırma sektörlerinden sonra gelmektedir. 671.000 hektar arazi tarımda kullanılmaktadır. Bu miktar il topraklarının %40'ına karşılık gelmektedir. İl sanayisinin %13'ü tarım dışı, %6'sı çayır-mera, %41'i orman fundalıktır. Tarım arazisinin %48'i tahıl ekimine ayrılmakta %42'si ise nadasa bırakılmaktadır. Kalanı baklagillere, endüstriyel bitkilere, yağlı tohumlara, yumru bitkilere, sebzelere ve meyveciliğe ayrılmıştır.
607.000 hektar sulanabilir arazinin 150.000 hektarı ekonomik olarak sulanabilmektedir. Sulama kapasitesi artarken sulu tarımda verim 5-6 kat artacağından sulama projeleri inşaatları sürdürülmektedir.
Hayvancılık
Kayseri'de küçük ve büyükbaş hayvancılık Türkiye ortalamasına yakın olup, küçükbaş potansiyeli büyükbaş potansiyeline göre daha fazla gelişmiş durumdadır. Kanatlı hayvan varlığı Türkiye ortalamasının iki katı seviyesindedir.
Kayseri'de üretilen hayvansal ürünler içerisinde parasal değer olarak ilk sırayı et, ikinci sırayı süt, yumurta da üçüncü sırayı almaktadır. Beyaz et 4. ana üründür.
Kayseri'de tatlı su balıkçılığı da sürekli gelişmektedir.
Ormancılık
Kayseri orman potansiyeli bakımından zengin değildir. Türkiye orman varlığının %0,5'i Kayseri'dedir. Kayseri'de 22000 hektar normal ve 85000 hektar bozuk olmak üzere 107000 hektar orman arazisi bulunmaktadır.
Orman yapısının zayıflığı orman ürünleri üretimini de sınırlamaktadır.
Madencilik
Kayseri maden varlığı açısından zengin sayılabilecek bir ildir. Kayseri'nin maden ve diğer yeraltı zenginlikleri varlığı şu şekildedir:
Asbest, bakır, kurşun, çinko, demir, diyatomit, fosfat, jips, kaolen, krom, kum-çakıl, manganez, mermer, tuğla-kiremit ve turba.
Ankara Ticaret Odası'nın (ATO) hazırladığı Altın Fırsatlar Raporu'nda, Kayseri ve çevresinde altın rezervleri olduğu belirtilmektedir.
Sanayi
Küçük sanayi siteleri ve organize sanayi bölgeleri sanayi sektörünün altyapısı olarak değerlendirilebilir. Kayseri'de KSS kapsamında 3500'e yakın işyeri yapılmıştır. İlde 8 KSS faaliyet göstermektedir. Kayseri'de 6 organize sanayi bölgesi bulunmaktadır. 1. Organize Sanayi Bölgesi dışındaki Mimarsinan Organize Sanayi ve İncesu Organize Sanayi bölgeleri 2005 yılında faaliyete başlamıştır. Sanayi altyapısı çerçevesinde Kayseri Serbest Bölgesi de önemli bir yere sahiptir. Kayseri Serbest Bölgesi Türkiye'nin en büyük serbest bölgesi alanına sahiptir. Kayseri Serbest Bölgesinde 2007 yılı verilerine göre yaklaşık 43 tesis faaliyet göstermektedir. Kayseri 1. Organize Sanayi Bölgesinde 2006 yılı itibariyle 711 sanayi tesisi bulunmaktadır.
Ticaret
Ticaret sektörü, gerek sanayileşme ve kentleşme olgularıyla olan iki yönlü bağlantısı ve gerekse yarattığı gelir ve istihdam açısından Kayseri için çok önemlidir. Sanayi yapısı ile tarım ve hayvancılık potansiyeli Kayseri'deki mevcut ticari hayatın gelişmesinde önemli bir yer tutmaktadır.
Kayseri'nin sanayi üretim kapasitesi ve çeşitliliği dış ticareti de geliştirmiştir. Takribi bir buçuk milyar dolar ihracat gerçekleştirilmektedir. İlde 20000'i aşkın ticaretle uğraşan işyeri vardır. Kayseri'de bankacılık da gelişmiştir.
Yatırım ortamı
Gelişim bileşenleri açısından Kayseri yeterli bir ildir.
Sanayinin gelişimini sürdürmesi açısından Kayseri'nin avantajlı olduğu ve olmadığı durumlar irdelendiğinde, dezavantajlı durum görülmemektedir.
Sosyal yapı
Etnik ve Kültürel bileşenleri açısından Kayseri oldukça kozmopolit sayılabilecek bir ildir.
Genel Olarak Şehir Merkezindeki Yerli ahali (Türk, Rum, Yahudi ve Ermeni kökenli) yanısıra Uzunyayla çevre illerden gelen Çerkes kökenliler, Pınarbaşı Tomarza ve Sarızlı Avşarlar ile özellikle Türkmen kökenli insanların yanısıra Zazalar, ile Balkan kökenli Arnavut ve Boşnaklar'da şehre renk katmakta olup genel olarak oldukça uyumlu ve barış içinde bir görünüm sergiler
Turizm
Kapuzbaşı şelaleleri: Yahyalı ilçesinin Küçükçakır köyünün kuzeyinde bulunan Ensenin tepesinde yer almaktadır. Kapuzbaşı şelaleleri irtifa akışı itibariyle Niagara'dan (55 m), Finlandiya'da bulunan İmatra'dan (25 m), Erzurum’daki Tortum’dan (50 m), Antalya’da bulunan Düden’den (25 m) ve Manavgat’tan (5 m) daha büyüktür.
Yedigöller: Yedi göller adı ile bilinen mevkide irili ufaklı yedi adet göl bulunmaktadır. 3150 m rakımda yer alan göllerin derinliği bilinmemekle beraber, bu göller kar ve buzul suları ile beslenmektedir.
Sultan Sazlığı: Dünyanın sayılı kuş yurtlarindan biridir. Sultan sazlığı, barındırdığı kuş varlığı ile Avrupa ve Ortadoğu'nun en önemli sulak alanlarından biridir. Sultan Sazlığı'nda simdiye kadar 251 kus türü tespit edilmistir. 600 bin adet ördek, kaz ve flamingo tespit edilmiştir. 17.200 hektarlık alanı kapsamaktadir. 1971 yılında alanın Orman Bakanlığı tarafından "Su Kuşları Koruma ve Üretme Sahası" olarak ilan edilmesini takiben, koruma çalışmaları başlatılmıştır.