Mustafa Kemal Atatürk, Türk dilinin bir hazine olduğunu söylerdi. Milletimizin dilinin geçmişten beri Türkçe olduğunu belirtip Türkçe’nin gelişimi için çalışmanın önemini sürekli vurgulardı. Pek çok konuşmasında olduğu gibi vasiyetinde de bu konuya değinmiştir. Atatürk, Türk dili hakkındaki yerli ve yabancı araştırmaları bizzat incelemiş, Türk milletine ne kadar zengin, ne kadar güzel bir dili kullandıkları sürekli hatırlatmıştır. Sözlerinde bir milleti var eden önemli unsurlardan birinin de dil olduğunu, milletimizin yaşaması için dilin şart olduğunu her seferinde bildirmiştir.
Atatürk Türk dilinin gelişmesini sürdürmesi, daha iyi yerlere gelmesi için Türk Dili Tetkik Cemiyeti’ni kurmuş, daha sonra bu cemiyet Türk Dil Kurumu adını alarak bugünki haline gelmiştir. Vasiyetinde de tüm varlığının Türk Tarih Kurumu’yla Türk Dil Kurumu’na bağışladığını söylemiştir. Günümüzde de Atatürk’ ün vesile olmasıyla Türk Dil Kurumu dilimize önemli katkılarda bulunmaktadır.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Türk dilini yazmayı herkesin rahatlıkla öğrenebilmesi için harf inkılabını yapmıştır. Eski okunması zor Arap alfabesi yerine Latin karakterler içeren yeni Türk alfabesini kullanıma sunmuş, bunun herkese öğretilmesine kendisi bizzat katkıda bulunmuştur. Bazı fotoğraf karelerinde Mustafa Kemal Atatürk’ü yeni harfleri Türk halkına öğretirken görmekteyiz.
Bunun yanında dilimizin gelişmesi için pek çok çalışması bulunan Mustafa Kemal Atatürk, ülkemizin, milletimizin, dilimizin ve kültürümüzün gelişimini bize emanet etmiştir.