PEYGAMBERİMİZ HZ MUHAMMED (SAV)’İN BAZI ÖRNEK VE DAVRANIŞLARI
ALLAH (cc) buyurdu:
*” (Ey Muhammed) de ki: Allah’ı seviyorsanız bana uyunuz ki Allah da sizi sevsin ve günahlarınızı bağışlasın…” (Al-i imran3/31)
*“ Ve sen (Ey Muhammed ) elbette yüce bir ahlaka sahipsin” (Kalem68/4)
*“Ben ancak güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim” Buyuran Efendimiz Hz MUHAMMED MUSTAFA (sav) :
*Kendine kötülük edene iyilik ederdi
*Kendine istendiğini başkasına da ister, kendi istemediklerini başkasına da istemezdi
*İçi, dışı, özü, sözü birdi
*Hem doğruluğu öğütlüyor, hemde söylediklerini aynen uygulardı Şakalaşır fakat şakasında dahi doğruyu söylerdi
*Hayatında söyledikleriyle yaptıkları arasında asla bir tezat ve tutarsızlık görülmezdi
* Faaliyetlerinde daima yumuşaklığı şefkat ve merhameti kine, öfkeye ve sertliğe tercih ederdi
* Bütün davranışlarında ifrat ve tefritten kaçınır, orta yolu benimserdi
*Çevresine karşı güler yüzlü idi Herkese değer verir hiçbir şekilde nezaketi elden bırakmazdı
*Davete icabet eder hastaları ziyaret ederdi
*Karşısındakine bütün vücuduyla dönerek konuşur, muhatabı yüzünü çevirmedikçe o da yüzünü çevirmezdi
*Ağzından çirkin söz çıkmaz, ahlakı güzel olanın hayırlı insan olduğunu söylerdi
*Hiçbir şeyi uğursuz görmezdi
*Hayatında hiçbir kadını ve köleyi dövmedi Şahsına yapılan haksızlıktan dolayı intikam almadı 10 yıl boyunca hizmetinde bulunan Enes bin Malik’ e bir defa bile kızmadı
*Kim olursa olsun çağırana “buyurun” diye cevap verirdi
* Son derece cömertti Kendisinden bir şey istendiği zaman ona çok ihtiyacı da olsa verirdi
*Fakiri, yetimi, dulu kimsesizi gözetler, onlara yardım eder, onlarla oturur ve onlarla gezerdi
*Çocuklara sonsuz bir şefkat gösterirdi; onları kucaklayıp öper, bağrına basar ve omzuna alırdı
* Kendisini ashabından üstün görmez, onların yaptığı işi kendisi de yapardı Küba Mescidi ve Mescid-i Nebevi inşa edilirken o da sırtında taş ve kerpiç taşımıştı
* Evde bulunduğu saatlerde ev işlerine yardımcı olurdu
*Önüne getirilen yemekte kusur aramazdı; hoşuna giderse yer, gitmezse yemezdi
* İbadet etmekten derin bir zevk alır, bazen ayakları şişinceye kadar namaz kılardı
*Bir meclise girerken ve çıkarken selam verirdi
*Sade temiz giyinmeyi ve güzel kokuyu severdi Temizliği imanın yarısı sayardı
*Uzaktan bakılınca kendi insanların en heybetlisiydi Yakınına gelince herkesten daha tatlı ve çekiciydi
*Daima düşünen bir insan olarak görülürdü Çoğu kez sessiz durur hiçbir zaman gereksiz yere konuşmazdı
*Yumuşak huylu, mütevazı, güvenilir, hoşgörülü ve affediciydi Katı kalpli değildi, hoşlanmadığı şeye göz yumardı
*Hiç kimsenin ayıbını ve kusurunu araştırmaz, hiçbir Müslüman hakkında kin gütmezdi Hiç kimse ile çekişmezdi
* İnsanları devamlı ilme teşvik eder, cehaletten kurtulmaları için çaba sarf ederdi
* Şahsı için asla kimsenin gönlünü kırmaz, kimsenin ayıbını yüzüne vurmazdı Ancak yapılan hata Allah’ın bir emir ve yasağının ihlali ise, o zaman mutlaka kırıcı olmadan uyarırdı
*Hata eden şahıs bir topluluk içinde bulunuyorsa yanlışlığı isim vermeden düzeltirdi
* Enn sevdiği renk yeşil, en sevmediği huy yalandı
*Topluluk içinde yanındaki ile fısıldaşılmamasını isterdi
Farz namazlarını cemaatle kılardı…