Antartika’ ya ulasan ilk insan Roald Amunndsen’dir. Buraya 14Aralik 1911’de Robert’den önce ulasti.
Kutup bölgeleri, Dünya’nin en soguk alanlaridir. Sicaklik suyun donma noktasinin üstüne çok nadiren çiktigindan kara ve deniz yilin büyük bir kisminda donmus bir halde kalir. Yazin hiç günes batmaz. Kisin hiç günes dogmaz, bu yüzden gece ve gündüz hep karanliktir. Buna karsin, kutup bölgelerinde pek çok canli türü yasam savasi vermektedir.
Güney Kutup Bölgesi, Antarktika adi verilen kitadan, Çevresindeki Güney Okyanusu‘ndan ve bu okyanusun üzerindeki adalardan olusur. Güney Kutup Bölgesin’deki kara, Kuzey Kutup Bölgesi’ndeki karadan daha soguktur;çünkü kutup noktasi’na daha yakindir. Burada yalnizca birkaç bitki türü yetisir ve karada yasayan en büyük hayvan çok küçük bir böcektir. Ama denizlerde foklar ve balinalar yasar. Pek çok kus besinini denizden elde eder.
Antarktika,Kuzey Kutup Bölgesi tunduralarindan çok daha soguktur. Yazin bile topragin büyük kismi buzlarla kaplidir. Kiyilarinda karayosunlari,likenler,çiçekli bitkilerin iki türü ve birkaç böcek türü vardir.
Atmosferdeki ozon tabakasi bitki ve hayvanlari günesin zararli isinlarindan korur. 1982’de bilim adamlari Antarktika üstünde ozon tabakasinin çok inceldigini kesfettiler.
ANTAKTIKA MORINASI
PENGUENLER
BALINALAR
FOKLARA
ALBATROSLAR
FIRTINA KUSLARI