Uyumanın edepleri!!
İmam-ı Gazâlî (ks)'nin Bidâyetü'l Hidâye (Hidayetin Başlangıcı) adlı kitabından bir kısm kardeşlerim Oldukça önemli ve ders almamız gereken bir konu Okuyup, amel edenlerden oluruz inşaAllah Biz gözlerle birlikte parmaklarımızla da bir kez daha kalbimize işlemeye çalıştık Rabbim sizlerinde okuyup kalbine taşıyan gözlerinize sağlık versin, haramlardan muhafaza eylesin inşaAllah
Bismillah
Uyumak istediğin zaman, önce yatağını ser Kıbleye dön Sağ tarafın üzerine uyu Ölü lahidinde (mezarında) uzandığı gibi
Ve iyi bil ki: Uyku, ölüm misâlidir Uyanmak ise ölümden sonra dirilme gibidir
(Ne bilirsin) belki Allahû Teâlâ Hazretleri, sen uykuda iken senin ruhunu alır
Bundan dolayı tahâret üzere uyumakla Allahû Teâlâ Hazretlerine kavuşmaya hazır ol
Ve senin vasiyyetin başının altında yazılı olsun
Günahlarından istiğfar ederek; tevbe üzere uyu
Ve bir daha günahlara dönmemeye azmet
Eğer Allahû Teâlâ Hazretleri uykundan bir daha uandırırsa; bütün insanlara hayır yapacağını niyyet et
Ve düşün; tek başına lahd (mezarın)da yatmaktasın Senin yanında sadece ve sadece amelin var Ve sen ancak çalışmanın (ve amelinin) karşılığını göreceğini tefekkür et
Yatağı uzatarak, zoraki uyku getirmeye çalışma Çünkü uyku, hayatın tatil edilmesidir Ancak senin uyanık olman, senin aleyhine bir vebâl olduğu zaman ise uykun, senin dinin selâmetidir
Bil ki gece ve gündüz yirmi dört saatir Gece ve gündüz uyuduğun uyku sekiz saatten daha fazla olmasın (Sekiz saat uyku) sana yeterlidir Eğer sen altmış sene yaşarsan, ondan yirmi seneyi (uyku ile) kaybetmiş olursun O da senin ömrünün üçte biridir
Uyuma esnasında misvak ve temizlikliğini (temizlik için gereken suyu) hazırla
Gece kalkmaya azmet Veya (en azından) sabah namazından önce uyanmaya çalış
Gecenin yarısında iki rek'at namaz kılmak, gerçekten ''birr''in (iyiliğin) hazinelerinden bir hazinedir Fakir olup kendisine muhtaç olacağın o (dehşetli) günün için hazinelerini çoğalt Ve gerçekten sen vefat ettiğin zaman, dünya (malından meydana gelen) hazineler, sana hiç fayda vermezler
Ve uyuma anında de ki:
''Rabbim Sen'in isminle, yanımı yere koydum Ve Sen'in isminle kaldırırım Benim için günahlarımı bağışla
Allah'ım! Kullarının dirildiği günde beni azabından koru!
Allah'ım! Sen'in adınla dirilir ve ölürüm
Allah'ım! Her şerli şeyin şerrinden Sana sığınırım Ve Sen'in perçeminden tuttuğun her debrenen şeyin şerrinden sana sığınırım Muhakkak ki, benim Rabbim sırât-ı mustakîm üzerinedir
Allah'ım! Sen evvelsin, Sen'den önce bir şey yoktu Sen Âhir'sin, Sen'den sonra hiçbir şey yoktur Sen Zâhir2sin, Sen'in fevkinde zâhir bir şey yoktur Sen bâtınsın Sen'in berinde daha gizli bir şey yoktur Benden taraf borcumu öde! Ve fakirlikten beni zengin kıl
Allah'ım! Benim nefsimi Sen yarattın Onu vefat ettirecek olan da Sen'sin Onun (nefsimin) ölümü ve hayatı Sana'dır (Sen'in kudret elindedir) Eğer Sen nefsimi öldürürsen; ona mağfiret et Ve eğer Sen nefsimi diriltir (ve hayata devam ettirirsen) Sen'in sâlih kullarını muhâfaza ettiğin şeyde beni muhâfaza et
Allah'ım! Muhakkak ki, ben Sen'den afv, (bağışlanma), âfiyet istiyorum; dinde, dünyada ve ahirette
Allah'ım! Sana en hoş olan saatlerde beni uyandır Ve Sana en sevimli amellerde beni kullan Ta ki (bu şekilde) beni yaklaştırmakla Kendine yaklaştırasın ve uzaklaştırmakla beni azabından ve gazabından uzaklaştırasın Sen'den istiyorum; bana ver Sen'den mağfiretimi istiyorum, beni mağfiret buyur Ve Sana dua ediyorum; duama icâbet et ve kabul eyle''
Sonra da şu sûreleri oku:
1 - Âyete'l-Kürsî,
2 - Amenerresûlü
3 - İhlâs sûresi
4 - Felak sûresi
5 - Nâs sûresi
6 - Mülk sûresi
Ve sen, tahâret ve zikrullah üzerinde olduğun halde, uyku seni alsın Kim bunu yaparsa; o kişinin ruhu, ''Arş-ı alâ''ya yükselir Ve uyanıncaya kadar da namaz kılan olarak yazılır
Ve sen uykundan uyandığın zaman, önce sana öğrettiklerime geri dön Bu tertip üzerine ömrünün geri kalan kısmını devam ettir Eğer buna devam etmek sana zor ve meşakkatli gerliyorsa; hasta kişinin, şifâ beklemek ümidiyle hastanın acılarına sabretmesi gibi sende sabret
Ömrünün kısalığını tefekkür et Yüz sene yaşasan bile mesela devamlı olan ahiret hayatına göre çok azdır Çünkü ahiret hayatı ebedidir
Ve düşün! Sen kendisiyle yirmi sene kadar rahat etmek ümidiyle bir aylık ve bir senelik meşakkat ve zillete nasıl katlandığını tefekkür et! Ve sen ebedî bir hayatta (ahirette) istirahat etmek için bu geçici ve az (dünya) günlerine nasıl tahammül etmiyorsun? Emelini uzatma zira amelin sana ağır gelir Ölümün yaklaştığını takdir et Ve her zaman kendi nefsinde (içinde) şöyle de:
''Bu günün meşakkat ve zorluklarına katlanacağım; zira belki bu gece ölürüm Ve bu geceye sabredeceğim; belki yarın ölürüm''
Zira ölüm hususi bir vakitte, hususi bir halde ve hususi bir senede insana hücum etmez Ve elbette ölüm insana gelip çatacaktır
Ölüme hazırlanmak dünyaya hazırlanmaktan daha evlâdır Ve sende iyi biliyorsun ki, sen dünyada çok az bir müddet kalacaksın Ve belki senin ecelin tekbir gün veya sadece bir nefes kalmıştır
Ve (düşünceyi) her gü kendi kalbinde takdir buyur
Ve gün be gün nefsini sabretmeye zorla
Ve eğer sen (kendine elli sene ömür biçerek) elli yıl dünyada kalacağını düşünerek; nefsini Allahû Teâlâ Hazretlerine taat etmeye zorlarsan; nefsin bundan nefret eder bu durum da sana çok güç ve ağır gelir Eğer sen bunu başarabilirsen, ölüm anında sonu olmayan bir sevinç ile sevinirsin
Yok eğer sen; ''yarın ve yakında yaparım'' düşüncesine kapılırsan; o taktirde çok üzülürsün Ölüm hiç umulmadık bir vakitte sana gelir ve sonu olmayan bir hasretle kederlenirsin Ve sabah vaktinde kavim (alimler ve Sâlihler) yola çıkmayı överler
Ve ölüm anında sana yakîn haber gelir
- Ve her halde onun haberini bir zaman sonra bileceksiniz (Sâd, 88)